Nem szeretem állatok, betegségek! 1.rész Levéltetvek

Elindítunk egy sorozatot az úgynevezett nem szeretem állatokról, betegségekről. Ezekben a cikkekben ne számítsunk szép képekre növényekről, kertekről, de ez is hozzá tartozik egy kertészkedő életéhez. Ha időben észrevesszük az árulkodó jeleket, tüneteket hatékonyabban és gyorsabban tudunk fellépni a kár- és kórokozókkal szemben.

Az első részben az egyik leggyakoribb kártevővel foglalkozunk amelynek számtalan változata károsíthatja növényeinket. Ez a kártevő a levéltetű.

Nem hiszem, hogy olyan kertészkedő emberrel találkoznánk aki nem ismerné ezt az 1-2 mm nagyságú, szárnyas vagy szárny nélküli rovart. A "városi" emberek is ismerhetik mivel sárga pólókra, autókra előszeretettel telepednek. Ezen tulajdonságukat hatásosan fel tudjuk használni az ellenük való védekezésben mivel sárga ragacsos színcsapdával már akkor ki tudjuk mutatni a jelenlétüket amikor még nem mutatkozik jelentős kártétel.

A különböző levéltetvek azért tudnak jelentős károkat okozni, mert mindig a növények friss hajtásait, leveleit szívogatják. Ennek következtében a levelek torzulnak, ezzel jelentősen csökkentik a növényünk kondícióját.

A levéltetvek színe fajonként változó, de gyakran zöld színűek, mert így kevésbé feltűnőek a zöld lombozatban.

Kora tavasszal az áttelelő alakok létrehozzák a szárnyas nemzedéket, amely feladata a levéltetvek szétterjesztése. a növényeken már szárnyatlan nemzedékek egész sorát hozzák létre. Általában telepekben élnek a levelek hátoldalán, és ott is maradnak.

Táplálkozásuk során mézharmatot választanak ki melyet a hangyák előszeretettel fogyasztanak. Ha egy növényen sok hangyát látunk az levéltetvek jelenlétére utal. A mézharmaton megtelepedhet a fekete színű korompenész. A szívogatásukon kívül jelentős kárt okoznak azzal, hogy veszélyes növényi vírusokat is hordoznak.

A levéltetvekkel szembeni védekezés csak az időben elvégzett permetezéssel lesz hatékony. A levéltetvek, ahogy már említettük, a levelek hátoldalán tartózkodnak, így a permetszert is oda kell juttatni.

Növényvédő szereket forgalmazó boltokban különböző kontakt, és felszívódó szer közül lehet választani! A megfelelő permetszer kiválasztásában kérje szakember segítségét.