Miért pusztul a puszpáng (buxus), és hogyan védekezhetünk a kártevő ellen?

Tavaly ősszel egymásnak adták a kilincset árudánkban a kétségbe esett kertbarátok akik szerettek volna megoldást találni a puszpángjaikat szó szerint letaroló kártevőkre. A bűnös, aki ezt a pusztítást végezte egy a hazánkban még viszonylag új kártevő a selyemfényű puszpángmoly.

Hazánkban, első ízben 2011-ben figyelték meg Sopron környékén. Pár év alatt végig söpört az egész országon, és sajnos megyénkben is megjelent egy pár éve. A kerttulajdonosoknak nagy bosszúságot, és bánatot okoz ez a kártevő, mert a lassan növő akár évtizedek alatt megnevelt bokrokat vagy sövényeket egy-két napon belül teljesen le tudja kopaszítani.

Európában néhány évvel ezelőtt találták meg Németországban, ahová Ázsiából hurcolhatták be konténeres buxus töveken.

A selyemfényű puszpángmoly lepkéi évente háromszor rajzanak. a kifejlett lepkék szárnyai fehéres színűek körbe széles barna szegéllyel. A lepkék kiterjesztett szárnyai elérik a 4 cm-es nagyságot.

Lárváikat nagyon nehéz észrevenni sok esetben már csak a tömeges elszaporodásukat és kártételüket figyelhetjük meg. A hernyók teljesen beleolvadnak a környezetükbe zöld színűek, feketés csíkokkal fejük fekete színű. Ráadásul a levelek hátulján oda tapadva rejtőzködve táplálkoznak. Bebábozódás előtt a lárvák több levelet összeszőnek, itt fejlődnek ki a lepkék.

A legnagyobb kártételt a lárvák a rágásukkal okozzák. A fiatal hernyók csak hámozgatják a fiatal leveleket. Ezek a levelek kisárgulnak. Erős fertőzés esetén viszont tragikus kép tárul a kerttulajdonosok elé, mivel a rágás után csak a csupasz hajtás és levélnyél marad a növényen, melyeket szövedék vesz körül tele zöld ürülékkel.

A védekezésnél a korai felmelegedés esetén résen kell lennünk, mert az előző év utolsó nemzedékének áttelelt hernyói elkezdik rágni a leveleket. Eredeti élőhelyén akár öt nemzedék is kifejlődhet egy év alatt, Európában az eddigi megfigyelések alapján három nemzedék fejlődik ki.

Az áttelelő nemzedékeknél a késő őszi, vagy kora tavaszi metszéssel jelentős egyedszám csökkenés érhető el. Ilyenkor főleg a hajtásvégeket kell figyelnünk, itt is a kettesével - hármasával összeszőtt leveleket. Ezeket kell levágnunk és elégetnünk. Nagyobb mértékű kártétel esetén érdemes a puszpángot erősen visszavágni, mert nagyon jól regenerálódik.

Növényvédő szerek közül a nagyobb hatástartamú, neonikotonoid tartalmú, felszívódó szerekkel érdemes védekezni, mert ezek az összeszőtt levelek védelmében megbúvó kártevőket is képesek elpusztítani. A permetlevet nagy nyomással kell kijuttatni, hogy a szövedék szálak közzé is eljusson a szer. Használjunk tapadás fokozó anyagot, hogy a permetlé minél nagyobb levélfelületen elterüljön.