Mi lesz a kertemmel amíg nyaralok?

Meleg nyári időben ahogy nekünk is jobban oda kell figyelni a napi folyadékbevitelre, úgy a növényeinket is segíteni kell, hogy minél kevesebb kár érje őket ebben az időszakban. Íme néhány praktikus tanács kánikula, nyaralás idejére.

Meleg száraz időben nagyon könnyen elszaporodhatnak a különböző levéltetűk, és atkák. Nagyon fontos az ellenük való védekezés, mert néhány nap alatt teljesen le tudják gyengíteni az egészséges növényeinket. Ezek az élősködők szúró-szívó szájszervvel rendelkeznek és a szívogatásuk révén rengeteg folyadékot veszíthetnek növényeink. A kártevők megjelenésekor azonnal rovarölő szeres permetezés javasolt a további szaporodás, és kártétel megállítása érdekében. Rengeteg féle rovarölő szer közül választhatunk, de kérjük ki szakember tanácsát, és vegyük figyelembe az élelmezés egészségügyi várakozási időt.

Öntözés szempontjából a kiszáradásnak legkevésbé kitett növényeink a több éves fáink és bokraink. Ők már olyan gyökérzettel rendelkeznek, hogy akár két hetet is kibírnak gondoskodás nélkül, míg a gazdájuk a pihenését tölti.

Most nézzünk néhány olyan növényt amely igényli a sűrűbb gondoskodást.

Olyan zöldségeket gyümölcsöket amelyek már érnek szedjük le elutazás előtt (paradicsom, paprika, uborka, szeder, őszibarack), ezek akár két hétig is elállnak a hűtőszekrényben különösebb károsodás nélkül. Vannak olyan gyümölcsök (nyári alma, körte) amelyek elviselik ha érés után még egy pár napot a fán kell maradniuk.

Cserepes növényeinek naponta többször ellenőrizzük, mert a cserépben lévő földjük könnyen felmelegszik, és kiszárad. Ezen növényeink öntözésénél figyeljünk arra, hogy reggel, vagy este locsoljunk, mert a túl meleg földre öntött víz árthat a növénynek. Ha elutazunk ezeket a növényeket tegyük árnyékosabb helyre és kérjünk meg valakit, hogy naponta, kétnaponta öntözze meg.

Konténeres növényeket az évnek ebben a szakában is lehet ültetni. A sikeres megeredés érdekében viszont nagyon oda kell figyelni az öntözésre. Időjárástól függően egy frissen elültetett fához például naponta, kétnaponta 1-2 vödörnyi vizet mindenképpen oda kell önteni a növény alá. Ebben az esetben az nem elég, hogy van öntöző rendszerünk mert az nem tudja átáztatni a gyökérzónáig a talajt.

Nagyon fontos, ha rendelkezünk öntöző rendszerrel akkor a beállításánál figyeljünk arra, hogy nagy melegben inkább ritkábban nagy adagokkal locsoljunk, mert kis adagú locsolás esetén a talaj felső 3-4 cm-ét áztatjuk át ami nagyon könnyen kiszáradhat.

Növényeinket, virágainkat megvédhetjük a kiszáradástól, ha az aljukat levágott fűnyesedékkel, vagy mulccsal takarjuk. Ez a módszer több szempontból is hasznos, egyrészről nem engedi a káros gyomok felszaporodását, másrészt a talaj nehezebben szárad ki.