Mediterrán hangulat a kertben! Leander

Mediterrán országokban töltött nyaralást követően, vagy ebben a térségben játszódó filmeket nézve sokunk szeretné azt a hangulatot varázsolni kertjébe, teraszára. Néhány növény bemutatásával reméljük tudunk segíteni ezen álmok megvalósításában.

Első növényünk a leander. A leander mediterrán országokban mindenütt meglelhető tűző napon bőségesen virágzó növény. Hogyan lehet mindig szép a növényem? Néhány alapszabályt betartva könnyen elérhetjük az áhított célt.

Mindig megbízható forrásból származó növényt vásároljunk. A nyaralás alatt leszedett hajtásokkal ha szerencsénk van nem lesz semmi gond, de rengeteg betegséget hordozhatnak ezek a növényi részek. Ilyen betegség például a leanderrák amely nehezen, vagy egyáltalán nem gyógyítható. Ennél a betegségnél a levelek szélén sárgás kidudorodás figyelhető meg, és torz növekedésű lesz a hajtásunk. Nem érdemes rizikót vállalni egy bizonytalan eredetű növénnyel, amellyel esetleg megfertőzhetem a már meglévő egészséges növényeimet.

Április elején ha elmúlnak a fagyok kitehetők a növények a szabadba. Érdemes tavasszal egy mérettel nagyobb cserépbe ültetni növényünket, mert ha ezt elhanyagoljuk a vesszőkön lévő alsó levelek elsárgulhatnak, így felkopaszodik a leanderünk ami ugye nem szép látvány. Válasszunk ki mindig egy két idősebb ágat amit visszavágunk így folyamatosan megújul a növényünk, és az az évi virágzásról sem kell lemondanunk. A növényt napos helyre akár cseréppel együtt is a földbe lehet süllyeszteni. bőségesen öntözzük, akár naponta kétszer is. Egy 50 kilógrammos földlabdájú növény egy nap alatt 20 liter vizet is képes elpárologtatni. A locsolóvízhez hetente adjunk tápoldatot.

Kártevői a pajzstetvek, levéltetvek, atkák a friss hajtásokon gyakran megjelenhetnek. Ilyenkor azonnal permetezzünk felszívódó rovarölő szerrel.

Október közepe környékén vigyük növényünket 5-6, de maximum 10 celsiusfokos helységbe, ahol kevés fény is éri. Melegebb helységben nagyon legyengülhet a növény, és így könnyebben megtámadhatják a kártevők. Téli időszakban kéthetente öntözzük meg, de tápoldatozni ilyenkor már nem kell.

Ha ezt a néhány szabályt betartjuk évről évre gyönyörködhetünk ebben a gyönyörű növényben.