A közhiedelemmel ellentétben a hortenziának sem csak egy fajtája létezik!

A hortenzia a kőtörőfűfélék családjába tartozó fás évelő bokor, amely Ázsiában, és Amerikában is őshonos. A növény akár két méteresre is megnőhet, színválasztéka is igen gazdag a fehér, rózsaszín, lila, piros, liláskék, és foltos virágzat sem ritka. Több mint 30 féle fajtája él világszerte. A rózsaszín a fehér és a kék virágú hortenzia a legismertebb nálunk, a piros és a cirmos fajta, sajnos még ritkán kapható. A kék hortenzia egy mesterségesen előállított szín, ilyenkor a fehér vagy rózsaszín hortenzia földjéhez timsót adnak, így lesz kék színű a virága. A szín erőssége is attól függ, hogy milyen mennyiségben adagolják a timsót az öntözővízhez, így tudják szabályozni, hogy világosabb vagy erősebb kék legyen a virágzat színe. De a kertekben is láthatunk kék színű hortenziát, ilyenkor a talaj a talaj magas mésztartalma miatt válik kék színűvé a virág. A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) árnyékos, hűvös helyen érzi jól magát. Kedveli az egyenletesen nedves talajt, nyáron figyeljünk az öntözésére.

A cserjés hortenziát (Hydrangea arborescens) már ültethetjük félárnyékos, napos helyre is. Kertészeti változatai gyönyörű hólabda szerű fehér virágzatot hoznak, amelyek fokozatosan zöldé válnak. Ideális térelválasztó növény amely különösen jól mutat nagyobb csoportokba ültetve, de szoliterként is jól mutat.

A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) nagy díszítő értékkel rendelkező lombhullató cserje. Valódi bugás virágzattal rendelkezik melyek kezdetben fehérek, később zöldé vagy rózsaszínűvé válnak. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de térelválasztónak is ültethető. Könnyen nevelhető rendkívül fagytűrő hortenzia faj. Napos félárnyékos fekvést kedveli.

A tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) különleges szépségű virágzó cserje. Elegáns fehér virágfürtjei, és gyönyörű őszi lombszínével hívja fel magára a figyelmet. Kertek, parkok kedvelt növénye, de  a természethű erdős, ligetes stílusú környezetben érvényesül a legszebben. Virágai kicsit a vadgesztenye virágához hasonlító nagyméretű virágbugák. a krém-fehér virágok később rózsaszínűvé színeződnek májustól- júliusig nyílnak. Levelei ősszel gyönyörű bíborvörös árnyalatot kapnak. Félárnyékos vagy árnyékos fekvést kedvel. A reggeli és délutáni napfény a számára a legideálisabb. Metszést nem igényel csak az elhalt ágakat kell időről időre eltávolítani.