Fagyérzékeny növényeink teleltetése

A  teraszról a lakásba kerülő növények nehéz napokat élnek a tél utolsó heteiben. Kártevők , kórokozók sora dézsmálja a tél során legyengült, stresszes növényeket. De mindenre van megoldás, csak egy kicsit meg kell értenünk hogyan működnek ezek a  nyáron oly hálás társaink.

Az első pofont az őszi lakásba kerüléssel kapják ami akkora, hogy sokuk nem is éli túl. A legnagyobb hiba, hogy csak akkor kerülnek be a lakásba amikor novemberben az időjárás jelentés  komolyabb mínuszokat jósol. Ilyekor a kinti 0 fokról a növény bekerül a már 23 fokra fűtött  alacsony relatív páratartalmú lakásba. Ez óriási különbség.  Sokkal jobb ha már szeptemberben bekerülnek a lakásba, amikor még nincs fűtés és nem olyan nagy a különbség így a növények fokozatosan soknak hozzá a téli börtönükhöz.

Nagyon fontos ,hogy ha lehet a lakás legfényesebb helyére kerüljenek.  Öntözni és tápoldatozni is kell őket a közhiedelem ellenére, de sokkal kevesebbet, mint a teraszon. 

A tél végéhez közeledve  a több éve ugyanabban a cserépben sínylődő  növényeket érdemes átültetni egy 2-3 cm-rel nagyobb cserépbe. Ha nem lehetséges nagyobb cserép mert már nem bírjuk mozgatni akkor érdemes a cserépből kivéve a föld külső 15 cm-ét lefejteni a gyökerek közül is. És ugyanabba a cserépbe visszaültethetjük megfelelő tartós műtrágyát hozzáadva, ami egy egész éven át ellátja tápanyaggal.

Az átültetéssel együtt meg is kell metszeni a növényeinket. Főleg az elnyúlott , megkopaszodott növényeket ne sajnáljuk jól visszavágni. Ha átültettük őket a metszést erős hajtásnövekedéssel és kompakt formával hálálják meg.

Sajnos a leanderek visszavágásával a virágrügyeket is levágjuk így azok csak a nyár második felében fognak virágzani. De ha soha nem vágjuk vissza néhány év után egy hosszú kopasz  szárunk lesz csak ami úgy is a kukában végzi előbb utóbb.

De az átteleltetett növények közül a citrusokat, a olajfákat, hibiszkuszokat, bougenvileákat, bátran vágjuk vissza.

Ha már megtelepedtek a növényünkön a kártevők akkor is a visszavágás és az átültetés az első lépés annak érdekében, hogy megszabaduljunk a nemkívánatos vendégektől.  A kártevők legnagyobbrészt gyengültségi paraziták ami azt jelenti, hogy csak a legyengült növényeket támadják meg.

Leggyakoribbak ezek közül a pajzstetvek és a  levéltetvek. Főleg a pajzstetvekkel és gyapjas tetvekkel nagyon nehéz elbánni. Míg a levéltetvek ellen a kontakt rovarölők használata is elégséges a pajzstetvek viaszos bevonata nem engedi a vegyszert a rovarhoz. Így ellenük felszívódó szereket kell használni. De mielőtt ilyen erős vegyszerhez nyúlnánk ha nem túl nagy a növény érdemes langyos szappanos vízzel szivaccsal, körömkefével letisztítani a pajzsokat . Ha a növény túl nagy akkor nincs más lehetőség csak a felszívódó vegyszer, de ha a növény úgy megkopaszodott, hogy nincs levele sem akkor ez az út sem járható. A legjobb hatásfoka akkor van a felszívódó szereknek amikor a növény egy kicsit intenzívebb életciklusba ér. Árudánkban is többféle hatásos szer kapható, de mindenképp kérjük szakember segítségét a védekezés megkezdése előtt.

A vegyszerek használatánál érdemes egy kellemes fagymentes időszakot választani és a teraszra, udvarra kitéve a növényt ott, és ne a lakásban permetezzük le. Ha nem akarjuk pakolgatni akkor meg kell várni a tavaszt a permetezéssel mert nem egészséges a vegyszeren jelzett várakozási időn belül visszavinni a lakásba.